CUM SE TIN POSTURILE DE PESTE AN

Biserica Ortodoxa de Rasarit a rânduit pentru dreptcredinciosii crestini anumite posturi. Caci postul -- zice Sfântul Ioan Gura de Aur -- potoleste trupul, înfrâneaza poftele cele nesaturate, curateste si înaripeaza sufletul, îl înalta .

Posturile de peste an si pricinile pentru care le tinem sunt :

1. Sfântul si Marele Post, care se mai numeste si postul patruzecimii, Paresimile, Postul Pastilor, este rânduit pentru curatirea sufletului prin ajunare, rugaciune, milostenie, spovedanie si împartasirea cu Sfintele Taine. El închipuieste postul cel de patruzeci de zile al Mântuitorului. Tine sapte saptamâni. Sta în legatura cu Pastile, sarbatoare cu data schimbatoare. De aceea, începutul acestui post este aratat în calendarul fiecarui an.

În acest post nu mâncam : carne , oua , brânza . De asemenea postim de peste, vin si untdelemn . Mâncam deci numai bucate fara unsoare (ULEI) , legume si poame.

MÂNCAM UNTDELEMN SI DEZLEGAM LA VIN : Sâmbata si Duminica , în ziua de 24 Februarie aflarea Capului Sfântului Ioan Botezatorul , la 9 Martie Sfintii 40 de Mucenici, la Buna-Vestire , când aceasta cade în ziua de Joia-Mare sau în Vinerea ori Sâmbata din Saptamâna Patimilor .

MÂNCAM PESTE : Buna-Vestire - 25 Martie si în Dumininica Floriilor.

Cu deosebita evlavie se cuvine sa postim în saptamâna de la începutul Postului Mare si în saptamâna Patimilor.

Astfel, în saptamâna de la începutul Marelui Post : Luni si Marti se manânca numai o data pe zi - seara - pâine si apa. Iar în saptamâna Patimilor, în afara de Joi când facem doua mese se manânca la fel, Vineri si Sâmbata e post desavârsit.

Bolnavii au voie sa manânce bucate cu untdelemn si sa bea vin în Postul Mare.

2. Postul Sfintilor Apostoli sau al Simpietrului , a fost asezat de Biserica în cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, precum si a celorlalti apostoli. Acest post e un prilej de înaltare a sufletului. Sta în legatura cu Pastile si cu Pogorârea Duhului Sfânt, sarbatori cu data schimbatoare. De aceea nu începe la data sorocita, ci tine când mai mult, când mai putin. Lasam sec insa totdeauna în Duminica Tuturor Sfintilor , seara, si postim pâna la 29 iunie, ziua Sfintilor Apostoli , care daca va cadea Miercurea sau Vinerea, nu mâncam de dulce.

În acest post nu mâncam carne , oua si brânza. Lunea, Miercurea si Vinerea nu mâncam untdelemn si nu bem vin. Martea si Joia dezlegam la untdelemn si avem voie la vin.

MÂNCAM PESTE : Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul -24 Iunie - chiar daca aceasta ar cadea Miercurea sau Vinerea.

Daca în zilele de Luni , Marti si Joi cade vre-un sfânt mai mare înse4mnat în calendar cu cruce neagra (+) , atunci mâncam peste , iar de cade Miercurea sau Vinerea mâncam numai untdelemn si bem vin. Intâmplându-se Miercurea sau Vinerea vre+un sfânt cu priveghere, sau hramul bisericii, dezlegam la untdelemn , la vin si la peste.

3. Postul Sfintei Marii , sau al Sîntamariei, numit si postul lui August, se tine în cinstea Nascatoarei de Dumnezeu , care înainte de Adormire a petrecut în neîncetata rugaciune si ajunare.

Dureaza doua saptamâni : de la 1 la 15 August.

Lasam sec la 31 iulie ; iar de va cadea aceasta zi Miercurea sau Vinerea, lasam sec la 30 iulie. În acest post untdelemn si vin mâncam numai Sâmbata si Duminica .

MÂNCAM PESTE : Schimbarea la Fata - 6 August.

De asemenea , daca Adormirea Maicii Domnului cade în zi de post, mâncam de dulce a doua zi, adica la 16 August , iar în ziua Adormirii mâncam peste.

4. Postul Nasterii Domnului , sau al Craciunului, iarasi ne da putinta curatirii trupesti si sufletesti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. Dupa cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugaciune, asa se cuvine sa astepte crestinii si sa întâmpine prin ajunare pe ''Cuvântul lui Dumnezeu'' nascut din Fecioara Maria.

Acest post tine 40 de zile : de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie , lasam sec în seara sfântului Filip , la 14 Noiembrie. Daca aceasta zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 14 Noiembrie. Daca aceasta zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 13 Noiembrie.

Postim de carne , oua si brânza . Lunea , Miercurea si Vinerea mâncam bucate fara unsoare (ulei) si fara vin. Martea si Joia se dezleaga la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile ,pâna la 20 decembrie exclusiv , se dezleaga la untdelemn , vin si peste.

Daca în zilele de Luni , Miercuri si Vineri praznuim vre-un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagra (+) , mâncam untdelemn si bem vin; iar de va cadea hramul bisericii sau sarbatoare însemnata în calendar cu cruce rosie (+) , atunci dezlegam si la peste. Martea si joia mâncam peste , untdelemn si bem vin , când cade în aceste zile : vreun sfânt mare, hramul sau sarbatori cu rosu.

În ziua de Ajun se manânca tocmai seara si anume : grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din faina, caci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au închipuit - mai înainte - Nasterea lui Hristos. La Craciun, în orice zi ar cadea mâncam de dulce.

MÂNCAM UNTDELEMN SI DEZLEGAM LA VIN la 16 , 22 , 23 , 24 , 25 si 30 Noiembrie, la 4 , 5 , 6 , 7, 9 , 12 , 13 , 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea - caci în aceste zile se praznuiesc sfinti mai însemnati .

MÂNCAM PESTE : Intrarea în Biserica a Maicii Domnului - 24 noiembrie chiar daca aceasta sarbatoare ar cadea Miercurea sau Vinerea.
De asemenea mâncam peste în Lunile , Miercurile si Vinerile acestui post , daca în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastra.
În sfârsit dezlegam la peste în zilele cu sfinti însemnati, precum 16 , 22 , 23 , 24 , 25 si 30 Noiembrie, 4,5,6,7,9,12,13,17 Decembrie , daca aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atât mai mult, când Martea sau joia se întâmpla hramul bisericii.

ZILELE POSTURILOR ÎN CARE MÂNCAM UNTDELEMN SI DEZLEGAM LA VIN

Din pricina asprimii posturilor si a slabiciunii trupului omenesc , precum si pentru cinstireazilelor în care se savârseste Sfânta Liturghie, canoanele bisericii îngaduiesc crestinilor dezlegare la vin si untdelemn în zilele aratate aici:

În Postul Mare : Sâmbata si Duminica , în ziua de 24 Februarie aflarea Capului Sfântului Ioan Botezatorul , la 9 Martie Sfintii 40 de Mucenici, la Buna-Vestire , când aceasta cade în ziua de Joia-Mare sau în Vinerea ori Sâmbata din Saptamâna Patimilor .

În Postul Craciunului : la 23 si 30 Noiembrie, la 4 , 5 , 6 , 9 , 16 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea + caci în aceste zile se praznuiesc sfinti mai însemnati .

ZILELE POSTURILOR ÎN CARE MÂNCAM PESTE

Însemnatatea unor praznice împaratesti si a unor sfinti este asa de mare încât Sfintii Parinti au dezlegat mâncarea de peste în posturile aspre. Aratam aici aceste praznice si sfinti:

În Postul Mare : Buna-Vestire - 25 Martie si în Dumininica Floriilor.

În Postul Sfintilor Apostoli : Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul -24 Iunie - chiar daca aceasta ar cadea Miercurea sau Vinerea.

În Postul Sîntamariei : Schimbarea la Fata - 6 August.

În Postul Craciunului : Intrarea în Biserica a Maicii Domnului - 24 noiembrie chiar daca aceasta sarbatoare ar cadea Miercurea sau Vinerea.
De asemenea mâncam peste în Lunile , Miercurile si Vinerile acestui post , daca în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastra.
În sfârsit dezlegam la peste în zilele cu sfinti însemnati, precum 23 si 30 Noiembrie, 4,5,6,9,16 si 20 Decembrie , daca aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atât mai mult, când Martea sau joia se întâmpla hramul bisericii.

 

Icon of Day