Cum ne comportam în Biserica
Episcop Alexandru


Biserica este un loc special al prezentei lui Dumnezeu pe pamânt. Trebuie sa ne purtam cuviincios în biserica pentru a nu tulbura sfintenia sfântului lacas si a nu atrage mânia lui Dumnezeu asupra noastra. La biserica este bine sa venim cu 5-10 minute mai devreme de începerea slujbei. La intrarea în biserica trebuie sa facem semnul crucii si o închinaciune. La intrarea în biserica barbatii trebuie sa-si descopere capetele. Femeile trebuie dimpotriva sa-si acopere capetele cu un batic si sa fie îmbracate cuviincios, pe cât posibil cu haine femeiesti (daca se poate evita folosirea pantalonilor, specifici în general barbatilor si nu femeilor). Este bine ca femeile sa se abtina de la folosirea rujurilor si a machiajelor caci în biserica Dumnezeu care cunoaste toate cele din launtru ale noastre ne vrea asa cum suntem de fapt si nu sub masca machiajelor, chiar si de bun gust. Cu totii trebuie sa ne îmbracam decent si curat.

Nu trebuie sa vorbim tare, sa tinem mâinile în buzunare sau la spate sau sa mestecam guma. Deasemenea nu trebuie sa ne plimbam fara rost prin biserica; dupa sarutarea Sfintelor Icoanelor e bine sa ne cautam un loc pe care sa-l pastram pâna la terminarea slujbei.

Putem saruta Sfintele Icoane si aprinde lumânari numai daca astfel nu deranjam pe ceilalti oameni care se roaga în biserica. Orice conversatie trebuie redusa la minimum. Cunostiintele trebuie salutate cu un gest scurt si discutiile vor fi amânate pâna dupa slujba. Daca aducem copiii la slujba trebuie pe cât posibil sa încercam ca prezenta lor sa nu-i tulbure pe ceilalti credinciosi din rugaciune. Daca nu reusim sa potolim un copil care plânge este recomandat ca parintii sa îl duca afara si eventual sa revina daca acesta s-a linistit.

Putem sa cântam împreuna cu corul, mai încet însa, daca nu cunoastem bine cântarile. Daca întreaga parohie cânta este bine ca sa încercam sa cântam în acelasi ton cu ceilalti si sa evitam iesirea vocii noastre în evidenta.

În biserica ne putem aseza pe scaun numai la recomandarea preotului sau numai daca suntem bolnavi sau foarte de obositi. În nici un caz nu trebuie sa stam cu picior peste picior sau în vreo alta pozitie indecenta. Daca ceilalti credinciosi îngenuncheaza trebuie si noi sa ne alaturam lor.

Nu este permis fumatul în biserica, în pridvor sau în curtea bisericii.

Animalele sau pasarile nu sunt admise în biserica.

În timpul citirii Sfintei Evanghelii sau al Heruvicului nu este permis mersul sau vorbirea în biserica, deasemenea în timpul Liturghiei credinciosilor (de la Simbolului de credinta (Crezul) si pâna dupa rugaciunea „Tatal Nostru”). Deasemenea în aceasta perioada este bine sa ne abtinem de la aprinderea de lumânari sau sarutarea icoanelor.

Daca vedem pe cineva ca nu respecta aceste sfaturi îl putem atentiona, dar într-o maniera discreta. În general este mai bine daca putem sa ne abtinem de la astfel de comentarii, în afara cazurilor în care cineva se comporta într-un mod deosebit de injurios.

În sfârsit trebuie sa ramânem în biserica pâna la terminarea slujbei. Putem pleca mai devreme numai daca suntem bolnavi sau avem o problema grava pentru care am cerut dezlegare de la preot.

În conduita noastra în biserica este bine sa ne comportam constientizând faptul ca Hristos este prezent cu adevarat în mijlocul nostru. Gândind si comportându-ne ca atare nu putem gresi.