Gustări de post

 

Ardei copti

Ingrediente:
Alegem ardei “drepti”, de orice culoare (dar rosii sau galbeni sint mai gustosi decit verzi), astfel incat sa poata veni in contact cu suprafata plitei in orice pozitie.

Instructiuni:
1 ) Punem pe plita ardeii si-i coacem pe toate partile pina cind cea mai mare parte a suprafetei lor s-a copt, iar coaja superficiala a inceput sa se desprinda.
2 ) Dupa ce s-au copt, ii punem intr-o cratita, presaram pe ei putina sare si acoperim cratita.
3 ) Peste o jumatate ora ii putem curata de coaja si-i asezam intr-un castron, punem otet ( de mere daca avem ) si sare.

Daca ardeii sunt prea mari, ii taiem longitudinal, indepartam semintele, insa lichidul din interior il punem in castron impreuna cu ardeii.

Peste ardei putem pune si putin ulei (de masline preferabil).

 

 

Ardei umpluti cu orez

Ardeii grasi umpluti cu orez sunt o mancare de post, mult apreciata, ca si sarmalele cu orez.

Ingrediente( pentru 5 persoane ):
Ardei grasi, 200 g orez, 200 g ulei, 100 g ceapa, boia, piper, sare, marar, suc de rosii

Instructiuni:
1 ) Umplutura de orez o preparam ca la sarmalele in foi de varza, insa fara stafide, dar adaugandu-se marar verde tacat marunt.
2 ) Alegem ardeii grasi, taiem un capacel la partea de sus si-i curatam bine de seminte.
3 ) Umplem fiecare ardei cu orezul pregatit, ii ungem cu ulei, apoi ii asezam intr-o tava unsa si ea cu ulei.
4 ) Bagam tava in cuptor, pana se rumenesc ardeii.
5 ) Se acoppera cu sos de rosii si se lasa sa fiarba trei sferturi de ora, pana se fierbe orezul. Reteta sosului de rosii este prezentata la sosuri.

 

Ciorba de fasole verde

Ingrediente:
1 kg fasole verde, 2 cepe potrivite, 2 ardei grasi, 1 morcov, 2 – 3 rosii ( sau cateva linguri cu bulion ), 1 legatura de patrunjel, marar si leustean, si sare.

Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam bine zarzavaturile.
2 ) Dupa ce am indepartat coditele de la fasole, o taiem bucatele. Ceapa si ardeii se taie marunt, iar morcovul il dam pe razatore.
3 ) Intr-o oala punem la fiert 2 litri de apa, iar dupa ce da in clocot, adaugam fasolea si zarzavaturile.
4 ) Intre timp curatam rosiile de pielita, le taiem in felii si le indepartam semintele. Curatam verdeata si o taiem marunt.
5 ) Dupa ce s-au fiert zarzavaturile, adaugam rosiile ( sau bulionul ), uleiul si in final verdeata. Potrivim de sare dupa gust.

O servim calda.

( Reteta originala prevedea si 1 lingura ulei ).

 

Ciuperci la cuptor

Ingrediente:
Ciuperci mijlocii ( in functie de cate portii dorim sa facem, socotind de regula 3 – 4 ciuperci de persoana ), putina margarina, sare si piper dupa gust.

Instructiuni:
1 ) Curatam ciupercile, indepartand piciorusul si partea exterioara a palariei, apoi le spalam bine. La urma le putem clati cu apa in care am pus putina zeama de lamaie, pentru a nu se innegri.
2) Asezam ciupercile intr-o tava, puse unele langa altele. In fiecare palarie presaram putina sare, piper si punem margarina cat un bob de mazare
3 ) Le tinem la cuptor pana se inmoaie.

Le servesim fierbinti.

Piciorusele le putem toca nu prea marunt si cali in putina grasime. Dupa ce le-am calit, umplem cu ele fiecare ciuperca. In acest caz, nu mai trebuie sa punem margarina separat.

 

 

Sarmale cu orez

Sarmalele cu orez sunt prin excelenta o mancare de post. Ele se pot realiza atat cu foi de varza, cat si cu frunze de spanac, stevie, loboda sau vita de vie.

Reteta 1 –
Sarmale cu orez in foi de varza acra
Ingrediente ( pentru 5 portii )
2,5 kg varza, 200 g orez, 100 g ceapa, 200 g rosii, 200 g ulei, 200 g bulion, 50 g stafide boia dulce, ardei gras, piper, sare, bors sau zeama de varza.

Instructiuni:
1 ) Alegem foile de varza necesare pentru sarmale, iar restul le toacam fideluta.
2 ) Tocam ceapa foarte marunt.
3 ) Prajim jumatate din ceapa tocata pana capata culoare galbena, adaugam orezul, care in prealabil a fost spalat si se lasa sa se prajeasca putin.
5 ) Stingem cu jumatate din cantitatea de bulion si apa fierbinte, in cantitate de doua ori mai mare decat orezul.
6 ) Amestecam si adaugam piper si sare dupa gust, iar dupa ce da in fiert se baga in cuptor, timp de 15 min.
7 ) Separat rumenim in ulei restul de ceapa, stingem cu bulionul ramas si apa, adaugam boiaua, ardeiul gras si varza tocata, lasand sa fiarba in clocote mici.
8 ) Scoatem orezul din cuptor, la care adaugam stafidele, amestecam compozitia si incepem sa formam sarmalele.
9 ) Intr-o cratita punem un rand de varza tocata, peste care asezam sarmalele de jur imprejur, la mijloc si deadupra se pune restul de varza. Acoperim cu un strat de rosii taiate felii.
10) Daca este necesar, adaugam apa sau zeama de varza. Lasam sa fiarba pana varza este gata.
11) Din cand in cand , este nevoie sa rasucim oala cu sarmale, pentru a nu se prinde de fund.

Daca folosim varza dulce, trebuie s-o oparim inainte, apoi sa alegem foile, restul de varza il tocam fideluta.

Reteta 2 –
Sarmalute cu orez in foi verzi de spanac, sfecla, loboda sau vita de vie
Ingrediente (pentru 5 portii)
55 g frunze, 200 g orez, 200 g ulei, 100 g ceapa, bors, piper, sare, 1 lingurita faina, marar, sare de lamaie, smantana.

Instructiuni:
1 ) Spalam frunzele in apa rece, apoi le oparim cu atentie sa nu se rupa.
2 ) Preparam orezul ca in reteta cu varza acra, insa fara sa punem stafide si bulion, in schimb punem mai mult marar.
3 ) Formam sarmalutele, pe care le asezam intr-o cratita.
4 ) Pregatim sosul astfel:
Prajim in ulei ceapa taiata foarte marunt, adaugam faina, iar dupa ce s-a rumenit putin, se stinge cu apa sau bors.
Strecuram sosul, adaugam mararul si se potiveste de piper, sare si de sare de lamaie.
Turnam acest sos peste sarmalute si lasam sa fiarba la un foc domol.

Se servesc reci.

Le putem servi si cu smantana, insa nu mai este mancare de post.

 

Supa de cartofi

Ingrediente:
500g cartofi, 2 morcovi, 1 pastarnac, 1 radacina patrunjel, jumatate de telina, 2-3 rosii, 2.5l apa, 1 ceapa

Instructiuni:
1 ) Curatam, spalam bine zarzavatul si-l taiem cubulete mici, tocam ceapa si le punem la fiert.
2 ) Dupa ce s-au fiert pe jumatate, adaugam si cartofii taiati in cuburi mici.
3 ) Cand cartofii sunt aproape fierti, punem rosiile curatate de pielite si seminte, taiate in felii. Daca nu avem rosii putem pune bulion sau suc de rosii.
4 ) Lasam sa mai dea putin in clocot.

Cand servim, presaram deasupra patrunjel verde tocat marunt.

Se poate adauga si o lingura de untdelemn, cand punem cartofii.

 

Supa de rosii

Ingrediente:
1kg de rosii (sau o cutie de bulion), o ceapa, un ardei, zahar, o legatura patrunjel, o legatura marar, fidea (fara ou), sare, boabe de piper.

Ingrediente:
1 ) Curatam ceapa si ardeiul pe care le tocam marunt.
2 ) Rosiile spalate, oparite cateva minute in apa, le trecem prin strecuratoare
3 ) Punem la fiert ceapa si ardeii in 2 l apa, iar dupa ce au dat in cateva clocote, adaugam si rosiile.
4 ) Dupa 15 minute adaugam fideaua (fara ou), sare si piper dupa gust.
5 ) Fierbem inca 10 – 15 min.
6 ) Dupa ce am oprit focul, presaram verdeata tocata marunt si acoperim vasul cu un capac.

Daca vrem sa adaugam putin ulei:
– Ceapa si ardeiul le putem cali in putin ulei.
– Stingem cu sucul de rosii si amestecam continuu sa nu se prinda.
– Adaugam si cei 2 litri de apa, procedand la fel ca mai sus.

 

Fasole batuta

Este un fel de mancare usor de preparat si hranitor.
Poate fi servita si ca aperitiv.

Ingrediente
500 g fasole alba boabe, 2 cepe nu prea mari, 1 morcov, 50 g ulei, 1-2 catei de usturoi si sare dupa gust si regim.

Instructiuni
1 ) Alegem fasolea, eliminand corpurile straine, o spalam si apoi o punem la inmuiat intr-un vas cu apa rece cateva ore (sau de seara pana dimineata).
2 ) Intr-o oala de 4 litri cu apa clocotita, punem boabele de fasole si le fierbem cca 15 minute, dupa care schimbam apa. O punem din nou la fiert tot cu apa clocotita.
3 ) Adaugam o ceapa taiata marunt, morcovul si sarea. Dupa ce s-a fiert bine, ca boabele sa fie moi, strecuram fasolea si lasam boabele sa se raceasca.
4 ) Trecem boabele prin masina de tocat, adaugam putin ulei, usturoiul bine pisat cu putina sare si potrivim de sare si piper si frecam bine.
5 ) Punem fasolea batuta in vasele de servit.
6 ) Curatam a doua ceapa pe care o taiem pestisori.
7 ) Prajim ceapa pana capata o culoare aurie frumoasa.
8 ) Cu o furculita asezam ceapa rumenita deasupra si putem turna si din uleiul in care am prajit ceapa.

Se tine in frigider pana o servim.